Організація харчування дітей

image (4)Організацію харчування учнів у школі здійснює

ПП «Котенко Ж.Г.»

 

 

  • 242 учні 1-4 кл. отримують безкоштовно гаряче харчування (окрім учнів, які за станом здоров’я навчаються на дому);
  • 17 учнів 5-11 класів пільгових категорій харчуються безкоштовно, з них:
  • 7 учнів – харчуються по Комплексній програмі підтримки учасників АТО;
  • 1 учень по програмі безкоштовного харчування для учнів із сімей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • 6 учнів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • 3 учні харчуються за Програмою щодо забезпечення безоплатними обідами учнів 5-11 класів.

Прийом їжі учнями організовано відповідно до графіку харчування, затвердженого наказом директора школи № 134 від 01.09.2015р. «Про організацію харчування учнів у школі у 2015-2016 навчальному році». Частина учнів користується буфетною продукцією та обідами за кошти батьків.

повар1Відповідальною за організацією харчування учнів у школі призначено заступника директора з навчально-виховної роботи Вент І.Г., вона систематично контролює якість харчування. Відповідальною за зняття проби готових став на 2015-2016н.р. призначено медсестру школи Підгорну Валентину Миколаївну.

У відповідності до меню учні школи вживають салати зі свіжих овочів, м’ясні страви, каші, картопляні страви, макарони,  компоти, чаї, напої з соку. Приміщення харчоблоку та технічні приміщення знаходяться в задовільному стані. Обладнання харчоблоку – в робочому стані.

Відповідно до плану роботи школи здійснюються перевірки стану харчування учнів адміністрацією школи, членами батьківського комітету та  громадською комісією. Питання організації харчування учнів розглядаються й аналізуються на педрадах, нарадах при директорі, засіданнях Ради школи та батьківських зборах.

Організовують харчування учнів у школі:

 Огірчук Ірина Володимирівна – завідуюча шкільною їдальнею.

Гавега Тетяна Іванівна – працівник буфету.

Нормативно-правова база щодо організаії харчування

Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах (постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591)

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (наказ МОЗУ, МОНУ від 01.06.2005 №242/329)

Щодо невідкладних заходів із запобігання поширенню захворювань на гостру кишкову інфекцію серед дітей дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів (наказ МОНУ від 19.06.2007 №515)

Закон України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 №142-V

Інформація для роздумів!!!

Раціональне харчування

9 найкорисніших груп продуктівдля дитини

Які овочі корисно їсти дітям?

Різноманітне харчування

Неприпустимі речовини в дитячих продуктах

Життя – не цукор!

Життя – не цукор?

Чи можна дітям їсти шоколад?

Яке морозиво корисніше?

Дитяча потреба в мінералах

Вітаміни в дитячому харчуванні

Як харчування впдиває на поведінку дитини

Які страви подобаються дітям?

Як не допустити отруєння харчовими продуктами

Фізіологічні потреби дітей в енергії та основних харчових речовинах

Вікова група, роки Енергія

ккал

Білки Жири, г

 

Вугле­води, г

тваринні

 

МДж

 

всього
1—3 1540 6,5 53 37 53 212
4—6 2000 8,4 65 33 58 305
6 2200 9,2 72 36 65 332
7—10 2400 10,0 78 39 70 365
11—13 хлопчики 2800 11,7 91 46 82 425
11—13 дівчатка 2550 10,7 83 42 75 386
14—17 хлопчики 3200 13,4 104 52 94 485
14—17 дівчатка 2650 11,1 86 43 77 403

Орієнтовний розпорядок харчування учнів може бути таким:

сніданок – 7.30 – 8.00,

другий сніданок – 11.00 – 11.30 (у школі на великій перерві),

обід – 14.00 – 15.00,

підвечірок – 17.00 – 17.30,

вечеря – 19.30 – 20.00 (вечеряти за 2год. до сну).

Культура їжі

Поняття «культура харчування» дуже широке і включає в себе такі пункти, як поняття правильного харчування, знання особливих властивостей різних продуктів та їхнього впливу на організм, вміння вибирати і правильно готувати продукти, намагаючись зберегти в них корисні речовини, а також правильно подавати і вживати готові страви.

Культура прийому їжі – це і сервіровка столу, і культура поведінки, і вміння користуватися столовим посудом і приладами. Ці навички необхідні не тільки у святкові дні або під  час відвідування місць громадського харчування, а й у будні. Вони є однією з характеристик культурного рівня людини.

ЕТИКЕТ ХАРЧУВАННЯ

  • Не сідайте дуже близько або дуже далеко від стола, а також не розвалюйтесь та не гойдайтеся на стільці.
  • За столом не наспівують і не насвистують.
  • Під час їжі не читають, не граються столовими приборами, серветкою, скатертиною, будь-чим іншим, що стоїть на столі.
  • Не можна їсти з ножа, а також накладати ним їжу на виделку.
  • Не прийнято різати ножем рибу, котлети, варені овочі, голубці, яєчню. Ці страви вживають, відокремлюючи невеликі шматочки виделкою, яку тримають у правій руці.
  • Під час їжі не можна плямкати, сьорбати, голосно жувати.
  • Треба їсти не дуже швидко, добре пережовуючи їжу, при закритому роті.
  • Не можна брати їжу із загальних блюд столовим прибором.
  • Хліб треба брати для себе з хлібниці рукою, а не виделкою. Не можна кусати хліб від цілої скибки, треба ламати її не­великими шматочками.
  • Птицю їдять за допомогою виделки та ножа. Проте коли на кісточці залишаються невеликі шматочки м’яса, їх можна доїдати без допомоги ножа і виделки, тримаючи кісточку руками.

ПОРАДИ ЩОДО ПРАВИЛЬНОГО СПОЖИВАННЯ ЇЖІ

Не плутайте апетит і голод. Їжте тільки, коли відчуваєте голод.

Голод – це голос, який говорить, що потрібна їжа для підтримки нормального функціонування діяльності організму. Апетит – це звичка і може визначатися різними обставинами: певний час доби, запах або вигляд їжі тощо. Найкращий час для перетравлення їжі з 11 до 14 і з 16 до 20 годин.

Пийте воду замість їжі.

Вранці, перед першим прийомом їжі, не пізніше, ніж за півгодини, необхідно випити як мінімум склянку теплої води. Можна додати у воду сік свіжого лимона. Також протягом дня намагайтеся випивати літр води (не чаю та кави, а води), це буде сприяти травленню, очищенню організму і зменшить відчуття голоду.

Не пийте під час їжі.

Воду краще пити за 30 хвилин до їжі, через 30 хвилин після прийому фруктів і овочів, через 2 години після прийому крохмалів, через 4 години після прийому м’ясних страв.  Холодні та гарячі напої гальмують і ускладнюють травлення. Тому воду пити краще ледь теплу (30-40 градусів).

Не їжте, коли нездужаєте.

Організм під час хвороби мобілізує сили на боротьбу з недугою. А прийом їжі відніме у нього цю можливість.

Не їжте до, під час і після важкої розумової чи фізичної роботи.

Їсти можна за 2 години до тренування або розумового навантаження, щоб організм витрачав менше сил на травлення.

Перекушуйте фруктами або сухофруктами.

Фрукти та горіхи – чудова альтернатива їжі. Найкраще підійдуть банан або груша, вони швидко вгамовують голод.

Не переїдайте.

Скільки можна з’їсти за один прийом? Йоги кажуть – стільки, скільки вміщують дві долоні складені разом.

Коли я їм – я глухий та німий.

Під час їжі не можна розмовляти і відволікатися, не тільки на бесіду, але і на телевізор, книгу, журнали і т.д. Розмови розпилюють енергію і погіршують циркуляцію повітря.

Жуємо, жуємо і ще раз жуємо.

Якщо їсти швидко, погано пережовувати їжу і ковтати її шматками, то це веде до порушення травлення, переїдання та відкладення жиру.

Відразу після їжі не варто лягати спати.

Сон не сприяє засвоєнню їжі. Лягти спати можна через годину або півтори після їжі.

 

Переглядів: 1 783