Організацію харчування учнів у школі здійснює
ПП «Котенко Ж.Г.»
Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві. На смакові вподобання і харчові звички дитини, без сумніву, впливає соціум (оточення), проте основи все ж закладаються в сім’ї. Саме батьки можуть побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.
Важливо розуміти: дитина не завжди буде поруч із вами. До одного-двох років ви можете контролювати, що їсть малюк. Та чим старшою ставатиме дитина, тим частіше вона буде їсти поза домом: у гостях, садочку, школі, на прогулянці з друзями. Тому важливо не забороняти дитині певні продукти, а навчити її самостійно робити вибір на користь якісних, поживних і здорових варіантів. Це можливо шляхом формування здорових харчових звичок у сім’ї.
Тарілка здорового харчування:
- 40–50% — овочі, фрукти, зелень, ягоди, коренеплоди;
- 20–25% — джерела білка: яйця, птиця, риба, субпродукти, дичина, бобові, соєві продукти;
- 25–30% — цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсяна крупа, перлова крупа, цільнозернова паста, хліб, хлібці;
- 5–10% — жири: насіння, горіхи, нерафіновані олії.
Також можна включати в раціон один-два молочних продукти або їхні рослинні альтернативи. Обирайте варіанти без доданого цукру.
Більше інформації про здорове харчування на сайті “ЗНАЇМО”
Прийом їжі учнями організовано відповідно до графіку харчування, затвердженого наказом директора школи № 96 від 01.09.2021р. «Про організацію харчування учнів у школі у 2021-2022 навчальному році». Частина учнів користується буфетною продукцією та обідами за кошти батьків.
Відповідальною за організацією харчування учнів у школі призначено заступника директора з навчально-виховної роботи Вент Ірину Геліївну вона систематично контролює якість харчування. Відповідальною за зняття проби готових став на 2021-2022н.р. призначено медсестру школи Сінельник Олену Анатоліївну.
Для закладів освіти з січня 2022 року розроблене чотиритижневе сезонне меню, що погоджене в Черкаському міському управлінні Головного управління Держпроджспоживслужби в Черкаській області.
Примірне чотиритижневе меню для одноразового харчування учнів пільгових категорій та Примірне чотиритижневе меню для одноразового харчування учнів 1-4 класів, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, дітей із родин, які перебувають в складних життєвих обставинах, закладів загальної середньої освіти (на зимовий, осінній, весняний періоди).
- ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ ДЛЯ ОДНОРАЗОВОГО ХАРЧУВАТИ ДЛЯ УЧНІВ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (зимовий період)
- ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ ДЛЯ ОДНОРАЗОВОГО ХАРЧУВАТИ ДЛЯ УЧНІВ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (весняний період)
- ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ ДЛЯ ОДНОРАЗОВОГО ХАРЧУВАТИ ДЛЯ УЧНІВ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (осінній період)
- діти-сироти – 0;
- діти, позбавлені батьківського піклування – 1;
- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах) – 0;
- діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» – 1;
- учні закладів освіти, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» – 0;
- діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів – 3;
- діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – 0;
- діти із родин, які опинилися в складних життєвих обставинах – 2;
- діти із сімей учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил – 24;
- учні 1-4 класів – 215 осіб.
Приміщення харчоблоку та технічні приміщення знаходяться в задовільному стані. Обладнання харчоблоку – в робочому стані.
Відповідно до плану роботи школи здійснюються перевірки стану харчування учнів адміністрацією школи, членами батьківського комітету та громадською комісією. Питання організації харчування учнів розглядаються й аналізуються на педрадах, нарадах при директорі, засіданнях Ради школи та батьківських зборах.
Організовують харчування учнів у школі:
Огірчук Ірина Володимирівна – завідуюча шкільною їдальнею.
Гавега Тетяна Іванівна – працівник буфету.
Нормативно-правова база щодо організації харчування
Закон України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 №142-V
Інформація для роздумів!!!
9 найкорисніших груп продуктівдля дитини
Неприпустимі речовини в дитячих продуктах
Вітаміни в дитячому харчуванні
Як харчування впдиває на поведінку дитини
Як не допустити отруєння харчовими продуктами
Фізіологічні потреби дітей в енергії та основних харчових речовинах
Вікова група, роки | Енергія
ккал |
Білки | Жири, г
|
Вуглеводи, г
тваринні
|
МДж
|
всього |
1—3 | 1540 | 6,5 | 53 | 37 | 53 | 212 |
4—6 | 2000 | 8,4 | 65 | 33 | 58 | 305 |
6 | 2200 | 9,2 | 72 | 36 | 65 | 332 |
7—10 | 2400 | 10,0 | 78 | 39 | 70 | 365 |
11—13 хлопчики | 2800 | 11,7 | 91 | 46 | 82 | 425 |
11—13 дівчатка | 2550 | 10,7 | 83 | 42 | 75 | 386 |
14—17 хлопчики | 3200 | 13,4 | 104 | 52 | 94 | 485 |
14—17 дівчатка | 2650 | 11,1 | 86 | 43 | 77 | 403 |
Орієнтовний розпорядок харчування учнів може бути таким:
– сніданок – 7.30 – 8.00,
– другий сніданок – 11.00 – 11.30 (у школі на великій перерві),
– обід – 14.00 – 15.00,
– підвечірок – 17.00 – 17.30,
– вечеря – 19.30 – 20.00 (вечеряти за 2год. до сну).
Культура їжі
Поняття «культура харчування» дуже широке і включає в себе такі пункти, як поняття правильного харчування, знання особливих властивостей різних продуктів та їхнього впливу на організм, вміння вибирати і правильно готувати продукти, намагаючись зберегти в них корисні речовини, а також правильно подавати і вживати готові страви.
Культура прийому їжі – це і сервіровка столу, і культура поведінки, і вміння користуватися столовим посудом і приладами. Ці навички необхідні не тільки у святкові дні або під час відвідування місць громадського харчування, а й у будні. Вони є однією з характеристик культурного рівня людини.
ЕТИКЕТ ХАРЧУВАННЯ
- Не сідайте дуже близько або дуже далеко від стола, а також не розвалюйтесь та не гойдайтеся на стільці.
- За столом не наспівують і не насвистують.
- Під час їжі не читають, не граються столовими приборами, серветкою, скатертиною, будь-чим іншим, що стоїть на столі.
- Не можна їсти з ножа, а також накладати ним їжу на виделку.
- Не прийнято різати ножем рибу, котлети, варені овочі, голубці, яєчню. Ці страви вживають, відокремлюючи невеликі шматочки виделкою, яку тримають у правій руці.
- Під час їжі не можна плямкати, сьорбати, голосно жувати.
- Треба їсти не дуже швидко, добре пережовуючи їжу, при закритому роті.
- Не можна брати їжу із загальних блюд столовим прибором.
- Хліб треба брати для себе з хлібниці рукою, а не виделкою. Не можна кусати хліб від цілої скибки, треба ламати її невеликими шматочками.
- Птицю їдять за допомогою виделки та ножа. Проте коли на кісточці залишаються невеликі шматочки м’яса, їх можна доїдати без допомоги ножа і виделки, тримаючи кісточку руками.
ПОРАДИ ЩОДО ПРАВИЛЬНОГО СПОЖИВАННЯ ЇЖІ
Не плутайте апетит і голод. Їжте тільки, коли відчуваєте голод.
Голод – це голос, який говорить, що потрібна їжа для підтримки нормального функціонування діяльності організму. Апетит – це звичка і може визначатися різними обставинами: певний час доби, запах або вигляд їжі тощо. Найкращий час для перетравлення їжі з 11 до 14 і з 16 до 20 годин.
Пийте воду замість їжі.
Вранці, перед першим прийомом їжі, не пізніше, ніж за півгодини, необхідно випити як мінімум склянку теплої води. Можна додати у воду сік свіжого лимона. Також протягом дня намагайтеся випивати літр води (не чаю та кави, а води), це буде сприяти травленню, очищенню організму і зменшить відчуття голоду.
Не пийте під час їжі.
Воду краще пити за 30 хвилин до їжі, через 30 хвилин після прийому фруктів і овочів, через 2 години після прийому крохмалів, через 4 години після прийому м’ясних страв. Холодні та гарячі напої гальмують і ускладнюють травлення. Тому воду пити краще ледь теплу (30-40 градусів).
Не їжте, коли нездужаєте.
Організм під час хвороби мобілізує сили на боротьбу з недугою. А прийом їжі відніме у нього цю можливість.
Не їжте до, під час і після важкої розумової чи фізичної роботи.
Їсти можна за 2 години до тренування або розумового навантаження, щоб організм витрачав менше сил на травлення.
Перекушуйте фруктами або сухофруктами.
Фрукти та горіхи – чудова альтернатива їжі. Найкраще підійдуть банан або груша, вони швидко вгамовують голод.
Не переїдайте.
Скільки можна з’їсти за один прийом? Йоги кажуть – стільки, скільки вміщують дві долоні складені разом.
Коли я їм – я глухий та німий.
Під час їжі не можна розмовляти і відволікатися, не тільки на бесіду, але і на телевізор, книгу, журнали і т.д. Розмови розпилюють енергію і погіршують циркуляцію повітря.
Жуємо, жуємо і ще раз жуємо.
Якщо їсти швидко, погано пережовувати їжу і ковтати її шматками, то це веде до порушення травлення, переїдання та відкладення жиру.
Відразу після їжі не варто лягати спати.
Сон не сприяє засвоєнню їжі. Лягти спати можна через годину або півтори після їжі.